Rumunsko - Tajomná Transylvánia

Destinácia: Rumunsko
Kód zájazdu: 1302898
Cena od: 1 199 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

15.06.2024 8 dní First Minute 1 199 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Úvod:
8-dňový letecký zájazd


Perex:
Zoznámte sa s rumunskou kráskou – Bukurešťou, ktorá sa vznešene pýši svojimi veľkolepými budovami. Krajina je posiata zámkami, hradmi, zeleňou, malebnými európskymi cestami a tradičným spôsobom života. Má svoje poklady ako secesné mesto Targu, soľnú jaskyňu Salina Turda, mesto Deva s pozemnou lanovkou vedúcou na mohutnú pevnosť Dealul Cetatii, ako aj slávneho valašského panovníka Vlada Tepeša známeho ako Drakula.


Program:
1. deň:
Z Viedne odletíme do hlavného a zároveň najväčšieho mesta Rumunska, Bukurešti. Náš výlet zahájime prehliadkou mesta, kedy si pozrieme tri najmonumentálnejšie stavby a to prezidentský palác Cotroceni, druhú najväčšiu budovu sveta po americkom Pentagone, dnešný Parlamentný palác a tretím bude Kráľovský palác, ktorý bol v minulosti nazývaný i Palác republiky a ktorý sa stal domovom Národného múzea umenia. Ubytovanie v Bukurešti.

2. deň:
Nemôžme vynechať skutočný skvost, letnú rezidenciu rumunských kráľov, zámok Peles v meste Sinaia, ktorý je nielen najkrajším rumunským zámkom, ale je známy i tým, že sa v ňom podarilo skĺbiť elegantný štýl a okázalú noblesu. Má až 160 prepychovo zariadených komnát. Obranný hrad Bran je národnou kultúrnou pamiatkou. Má naozaj temnú minulosť. Je úzko spätý s postavou presláveného Vlada Tepeša/ Napichovača, známeho ako gróf Drakula. Na hrade je od roku 1940 uložené i srdce kráľovnej Márie Edinburskej. Po prehliadke nás privíta mesto Brašov, ktoré je súčasťou slávneho regiónu Transylvánia a do dnešných čias má dokonale zachovalé stredoveké centrum s množstvom pamiatok. Najdominantnejšou je však Čierny kostol/Biserica Neagra, ktorý je dodnes najväčším gotickým kostolom medzi Viedňou a Istanbulom.

3. deň:
Brašov má čo ponúknuť. Prezrieme si najstaršiu rumunskú školu vo štvrti Schei s najstaršími tlačenými knihami v rumunskom jazyku. Fenomenálny výhľad na celé mesto sa nám otvorí z vrchu Tampa, kam sa vyvezieme lanovkou. Naša cesta povedie do rodného mesta grófa Draculu, Sighisoara, v ktorom sa valašský panovník Vlad Tepeš v roku 1431 naozaj narodil. Zavítame do jeho rodného domu, zastavíme sa pri Hodinovej veži a nevynecháme ani Kostol na kopci. Presunieme sa do najpôsobivejšieho secesného mesta Rumunska Targu Mures.

4. deň:
V Targu Mures si pozrieme viaceré pamiatky - knižnicu Biblioteca Teleki-Bolyai, Kultúrny palác so známou Zrkadlovou sálou. Z mesta sa vydáme na cestu k veľkolepej soľnej jaskyni Salina Turda. Vstúpime do dych vyrážajúceho podzemného sveta. Po jej návšteve na nás ešte čaká hlavné mesto Sedmohradska Cluj-Napoca, rodisko Mateja Korvína. Zámok Bánffy, ktorý je transylvánsky Versailles, je skutočným barokovým pokladom. V okolí zámku sa nachádzajú prekrásne parky, studne a cestičky Ubytovanie v meste Cluj-Napoca.

5. deň:
Ľadová jaskyňa Scarisoara, je jedno z najväčších ľadových jaskýň v Karpatoch a otvorí nám vstup do rozprávkového ľadového kráľovstva. V meste Deva sa vyvezieme pozemnou lanovkou na mohutnú pevnosť Dealul Cetatii. Majstrovským dielom a fotogenickým objektom je zámok Hunedoara, známy aj ako Korvínov hrad. Je zaradený medzi sedem hlavných historických divov Rumunska. Ubytovanie nájdeme meste Alba Iulia.

6. deň:
Dnešný deň bude venovaný mestu Alba Iulia, ktoré je považované za kultúrne a duchovné centrum krajiny. Je známe na habsburskou pevnosťou Cetatea, v ktorej je situovaná Katedrála znovuzjednotenia aj hrob Jána Huňadyho, otca Mateja Korvína. Najnemeckejším mestom Rumunska je mesto Sibiu. Bolo najväčšou a najbohatšou zo 7 pevností Sedmohradska. Pýši sa námestiami Piata Mare, Huet a Mica. Pozrieme sa i do najväčšieho rumunského skanzenu Astra, ktoré tvoria 4 múzeá etnológie a histórie. Ubytovanie v Sibiu.

7. deň:
Pred nami je prejazd jednou z najmalebnejších horských ciest v Európe, Transfarasan, dlhej 151 km a vybudovanej za 4 roky vodcom Ceausescom. Fagarašská cesta prechádza cez pohorie s rovnomenným názvom, okolo najvyššieho vrchol Moldoveanu, mnohých vodopádov či horských jazier. Navštívime skutočný Draculov hrad ukrytý v Karpatoch, pokocháme sa prenádhernými výhľadmi na horské scenérie, zastavíme sa v kláštore Curtea de Arges a krátku prehliadku si spravíme v historickom meste Targoviste, s následným presunom do Bukurešti.

8. deň:
V Bukurešti je stále čo objavovať. Zavítame do centra mesta, zastavíme sa pri hrobe Ceausesca, odfotíme známy Víťazný oblúk, Patriarchov palác i s katedrálou a vychutnáme si starobylú štvrť Lipscani. Odlet do Viedne.


Ubytovanie:
3*/4* hoteloch/rodinných hoteloch

Stravovanie:
Raňajky


Doprava:
Letecká.

Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu vrátane letiskových a servisných poplatkov. Transfer BA - letisko - BA. Všetky miestne transfery. 7 x ubytovanie s raňajkami v 3*/4* hoteloch. Sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Vstupy podľa programu. Stravu a nápoje mimo uvedeného. Pobytovú taxu. Cestovné poistenie.

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »