Maroko po stopách kráľov

Destinácia: Maroko
Kód zájazdu: 1266509
Cena od: N/A
Príplatky od: N/A
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

Je nám ľúto, ale tento zájazd bol už vypredaný a neobsahuje žiadne termíny. Vyberte si prosím iný zájazd.

Popis zájazdu

Vyberme sa po stopách kráľov. Náš zájazd do Maroka prináša množstvo nevšedných zážitkov a poteší všetky vaše zmysly. Navštívime rušné trhoviská v úzkych uličkách Marrákeša, majestátne kráľovské záhrady, legendárnu Casablancu a obdivovanú mešitu Hussaina II., hlavné mesto Rabat, rozprávkovo krásne Modré mesto a UNESCO mesto Fez. Od zlatistých západov slnka na pobreží Atlantiku, s chutným jedlom a s výhľadom na orientálnu architektúru po zabudnutých, púštnych cestách. Skrz pohorie Atlas, úzkymi priesmykmi, navštívime pulzujúce mestá. Maroko je jedným slovom veľkolepé. Zažijete orientálnu atmosféru, ktorú môžete nasávať od úsvitu do súmraku. Idete?


Program
1. deň

Prílet na letisko v Agadire, Maroko, stretnutie so sprievodcom a ubytovanie v hoteli v Agadire.

2. deň
Raňajky v hoteli
Po raňajkách vyrazíme do legendárneho mesta Casablanca, ktoré mnohí poznáme vďaka rovnomennému filmu. Ale ešte pred tým navštívime mesto Safi, ktoré je najväčším vývozcom sardiniek a tiež fosfátu v krajine. Mesto je známe aj pre svoju typickú výrazne sfarbenú keramiku. Vďaka svojej pozícií bolo už v minulosti zaujímavým prístavom pre kolonizátorov. Mesto bolo dlho pod Portugalcami, ktorí tu postavali aj obranné múry a hrad, ktoré stoja do dnes. Po nich sa dostalo pod kontrolu Francúzska. Mesto prekvitá nie len priemyslom, ale má aj nádherné pieskové pláže.
Poobede prehliadka Casablancy – ak sa povie Maroko, tak určite každého hneď napadne práve toto mesto. Názov mesta pochádza z portugalčiny “Casa Branca” teda biely dom. Počas exkurzie navštívime mešitu Hassan II. je to druhá najväčšia fungujúca mešita v Afrike a 7. najväčšia na svete. Nájdete tam aj druhý najvyšší minaret na svete, o výške 210 metrov. Uvidíte obranné múry La Sqala, nevynecháme ani Corniche Ain Diab, čo je moderná časť mesta s výhľadmi na Atlantický oceán. Casablanca je predsa ekonomickým centrom Maroka.
Voľný čas
Ubytovanie v hoteli
Večera v hoteli
Noc v Casablance

3. deň
Raňajky v hoteli
V tento deň naše kroky povedú do hlavného mesta Maroka, mesta Rabat.
V Rabate navštívime ikonickú vežu Hassan, táto veža je vlastne minaret z nedokončenej mešity z 12. storočia. Následne Oudayov kasbah, teda citadelu mesta a potom prejdeme cez pohorie Rif do Chefchaouenu, ktoré mnohí poznajú pod názvom “modré mesto”. Tento názov dostalo vďaka modrým fasádam domov v meste. Mesto je umiestnené medzi dvoma horami. Návšteva začína Medinou, námestím Uta El Hammam, centrum remeselníkov, Ras El Ma Source.
Chefchaouen je údajne najfotogenickejšie miesto v celom Maroku, jeho kolorit dopĺňajú miestni obyvatelia, ktorí napríklad na ulici šijú tzv. babouche (typické papuče), či robia iné remeslá vo dverách svojich domov, ktorých história siaha až do 15. storočia.
Voľný čas
Ubytovanie v hoteli
Večera v hoteli
Noc v  Chefchaouene

4. deň
Raňajky v hoteli
Maroko je známe aj pre mesto Fez a práve tam povedú naše kroky.
Fez má jedinečnú atmosféru, v 13. storočí sa stalo kráľovským mestom a miestom, kde prebývala vládnuca rodina. Jeho Medina (z 9. storočia), cez ktorú do mesta vstúpite je na zozname UNESCO. Medina je doslova labyrintom, lebo má vyše 9000 uličiek.
Počas exkurzie nevynecháme známe garbiarne, kde už celé stáročia spracúvajú a farbia kožu rovnakým spôsobom. Z vyvýšenej platformy získate vtáčiu perspektívu a uvidíte všetky kade, kde práve farbia kožu. Fez je hlavným centrom Islamského vzdelávania už viac ako 1000 rokov a nachádza tam aj jedna z najstarších Univerzít na svete, ktorá je pripojená k mešite Karaouin. Navštívime aj kráľovské hrobky dynastie Merenid, ktorá vládla v Maroku od 13.-15. storočia. V historickej časti mesta sa nachádza aj múzeum Nejjarine zamerané na stolárstvo, lebo mesto je známe aj svojou nádhernou drevorezbou typickej farby a vzorov, ktorá zdobí veľkú časť budov.
Navštívime aj Andalúzsku mešitu (postavená ženou)
voľný čas
Ubytovanie v hoteli
Večera v hoteli
Noc vo Feze

5. deň
Raňajky v hoteli
Pokračujeme v celodennom skúmaní mesta Fez, ktoré ponúka mnoho zaujímavých miest. Počas exkurzie uvidíte aj napr. Bab Boujloud – táto brána bola postavená v roku 1913 a je asi o 1000 rokov mladšia ako budovy za ňou. to je dôkaz, že na veku nezáleží – relatívne mladistvá štruktúra je tým najnápadnejším vstupným bodom do starého mesta. Maľované kvety a kaligrafia skrášľujú jej vonkajšie modré keramické dlaždice a v závislosti od interpretácie zelený mozaikový interiér predstavuje mier alebo oficiálnu farbu islamu. Neďaleko sa nachádza fontána, ktorá je pomenovaná  po Souk Nejjarine (Tesársky trh), ktorý sa nachádza za drevenými dverami v úzkej uličke pod námestím.
Nevynecháme ani Mellah Židovskú štvrť. Žili tu Židia a dostali ochranu od sultána. Hlavná ulica zaujme najmä balkónmi a mozaikou zellij v štýle Art Deco. Väčšina Židov vo Feze (okolo 300) teraz žije vo Ville Nouvelle. Návšteva synagógy Ibn Danan, nedávno zrekonštruovanej synagógy zo 17. storočia.
Trh vo Feze sa nachádza v starobylom centre mesta, v Medine. Obchodníci, ktorí predávajú rovnaký druh produktov, sú vo všeobecnosti zoskupení vo svojom vlastnom „souku“. Malé uličky sú preplnené malými butikmi na oboch stranách. Trhy s hennou a drevom sa nachádzajú v štvrti Nejjarine a vôňa cédra je všade. Hlavné námestie je vysadené stromami a poskytuje  útočisko pred horúcim slnkom. Predávajú sa tu rôzne prírodné produkty získané z henny. Nejjarine je tiež miestom, kde sídlia farbiare látok. El Attarine, trh s korením, by ste si jednoducho nemali nechať ujsť. Tento trh je bezpochyby najfarebnejší vo Feze. Nová Medina „Nová Ville“ Fez alebo nové mesto poskytuje prekvapivý kontrast s Fes el Bali. Široké a elegantné uličky sú lemované množstvom kaviarní a reštaurácií. Moderný aspekt nového mesta zvýrazňuje ekonomické rozdiely predmestí a centra mesta.
A takto si užíval trhovisko vo Fezi, napr. Gordon Ramsay…lebo marocká kuchyňa patrí k tým najchutnejším na svete. Lebo napr. jedlo sa na tomto trhovisku predávalo už od 9.storočia. 
Večera v hoteli
Noc vo Feze 

6. deň
Raňajky v hoteli
Z mesta Fez sa presúvame do Marrákešu po ceste si spravíme prestávku na kávu a objavujeme Maroko.
Poobedný príchod do Marrákešu
Ubytovanie v hoteli
voľný čas, dokonca aj podľa Winstona Churchila je Marrákeš proste najlepšie miesto na svete na strávenie poobedia.
Večera v hoteli
Noc v Marrákeši

7. deň
Raňajky v hoteli
Maroko nám ponúka ďalšie kráľovské mesto na prieskum.
Celodenná prehliadka mesta. Marakéš je „perlou juhu“, ktorú založila dynastia Almoravidov na konci 12. storočia.
Čaká nás návšteva paláca Bahia z 18.storočia, saadské hrobky, záhrady Menara, záhrady Majorelle, hlavné námestie Jemaa el-Fna a mešity Koutouia. Záhrada Majorelle je dnes sídlom Yves Saint Laurent avšak je autorom je slávny francúzsky maliar, po ktorom nesie aj meno.
Poobede navštívime trhovisko. Srdce Marakéšu vypĺňajú malé uličky plné obchodíkov, z ktorých niektoré sú malé ako šatníky. Množstvo obchodíkov je tak ohromujúce. Každá časť souku (trhoviska) má svoje zameranie, od korenia a výrobky z kovu až po ingrediencie potrebné na čarovanie.
voľný čas
Večera v tradičnej reštaurácii

8. deň
Raňajky v hoteli
Transfer do Agadíru
Odlet domov

Poradie dní v programe sa môže meniť v závislosti od presného času odletu a príletu do destinácie
*zájazd sa uskutoční pri obsadení 8 osobami (maximálny počet osôb je 22)

Cena zahŕňa
ubytovane v hoteloch 4* ( marocké hodnotenie, 3*++ na európske pomery)
transfery klimatizovaným autobusom
slovensky/česky hovoriaci sprievodca
vstupy podľa programu
polpenzia
každý deň 0,5l vody na osobu

Cena nezahŕňa
letenky od 200€/osoba
cestovné poistenie štandard: 24€ osoba pobyt
alebo cestovné poistenie exclusive 100% storno: 36€ osoba pobyt
osobné výdavky
ostatné stravovanie

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,32 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,90 TRY
Americký dolar  EUR 1,08 USD

Zobraziť všetky »