To najkrajšie z Uzbekistanu

To najkrajšie z uzbekistanu - Uzbekistan khiva To najkrajšie z uzbekistanu - Uzbekistan zapad slnka To najkrajšie z uzbekistanu - Uzbekistan samarkand To najkrajšie z uzbekistanu - Uzbekistan samarkand To najkrajšie z uzbekistanu - Uzbekistan khiva To najkrajšie z uzbekistanu - Uzbekistan kroj To najkrajšie z uzbekistanu - Uzbekistan buchara namestie 1 To najkrajšie z uzbekistanu - Uzbekistan taskent To najkrajšie z uzbekistanu - Uzbekistan leramika To najkrajšie z uzbekistanu - Uzbekistan suvenir To najkrajšie z uzbekistanu - Uzbekistan suveniry
Destinácia: Uzbekistan
Kód zájazdu: 1263936
Cena od: 1 898 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

02.05.2024 9 dní Last Minute 2 259 € +0 € odlet: Budapešť letecká
12.09.2024 9 dní First Minute 2 099 € +0 € odlet: Budapešť letecká
22.10.2024 9 dní First Minute 1 898 € +0 € odlet: Budapešť letecká

Popis zájazdu

Spoznáme to najkrajšie v Uzbekistane, v Khive sa nadýchneme minulosti, prejdeme púšťou trasou dávnych karaván, zažijeme život pravých uzbekov, v buchare ochutnáme čaj a navnímame krásu vôkol nás, v Samarkande pochopíme, že Uzbekistan je krajina, na ktorú nezabudneme. Poznávací zájazd do Uzbekistanu vám prinesie skutočne krásne spomienky.

Rýchly popis:
Zažite autentickosť orientu cestou Uzbekistanom! Centrálna Ázia, vôňa korenín, opar púštneho prachu, nočná obloha nad jurtou, zlaté ruky meniace bavlnu na hodváb, fascinujúca architektúra, ktorá zastavila čas, história veľkých ríš a autentická súčastnosť života, ktorý akoby sa miestami časom ani nemenil. Uzbekistan si musíte vychutnať. Uzbekistan je pre tých, ktorých fascinuje svet. Pre tých ktorých fascinuje prirodzenosť východných krajín. Prirodzenosť krajín, ktoré si v dobe technológií a pokroku zanechávajú opar tajomstva a tradície, ktorú si strážia ako svoje najcennejšie bohatstvo. Pre tých, ktorých fascinuje inakosť kultúr, myslenia a umenie národov byť samými sebou.

Základné informácie: 
9 dní / 8 nocí vrátane letu, ak vychádza v danom termíne zájazdu nočný let

Prečo cestovať do Uzbekistanu:
Pretože Uzbekistan si musíte vychutnať. V Kchive sa nadýchnete minulosti, prejdete púšťou, trasou dávnych karaván, nocou v jurte zažijete neskutočný zážitok, život pravých Uzbekov, pri čaji v Buchare navnímate krásu navôkol, v Samarkande pochopíte, že Uzbekistan je krajina, na ktorú nikdy nezabudnete. A pretože sme Vám pripravili skutočný mix toho naj, čo Vás v Uzbekistane môže nadchnúť a napĺňať, fascinovať a obohatiť Vás. Tento program zahŕňa top atarakcie Uzbekistanu, ktoré musíte vidieť.
Pre akého cestovateľa je vhodný zájazd Hodvábnym Uzbekistanom - cestou karaván

Pre akého cestovateľa je vhodný zájazd:
Uzbekistan je pre tých, ktorých fascinuje svet. Pre tých ktorých fascinuje vlastná prirodzenosť  krajín. Prirodzenosť krajín, ktoré si v dobe technológií a pokroku zanechávajú opar tajomstva a tradície, ktorú si strážia ako svoje najcennejšie bohatstvo. Pre tých, ktorých fascinuje inakosť kultúr, myslenia a umenie národov byť samými sebou.

Program:
1.Deň: Smer Uzbekistan
V Bratislave sa stretneme s našim slovenským sprievodcom a spoločným transferom odchádzame do Budapešti. Odlet.

2. Deň: Prílet do Uzbekistanu – Taškent
Po prílete do Taškentu nás s úsmevom víta náš lokálny uzbecký sprievodca, ktorý je s nami až do odletu. Stráviť zájazd s Uzbekom, ktorý sa narodil a žije v Uzbekistane celý život nám dá strašne veľa. Transfer na hotel a ubytovanie a prvé raňajky v Uzbekistane. Dnes sa plní očakávanie pustíme do spoznávania Uzbekistanu – najprv cez jeho hlavné mesto, viac ako dvojmiliónové mesto Taškent. Taškent  ešte nebude pôsobiť vôňou Uzbekistanu akú očakávame,  je to mesto vynárajúce sa spod oparu sovietskeho zväzu a jeho minulosť sovietskej architektúre a množstvu pamätníkov akosi všadeprítomná. V Taškente sa pozrieme samozrejme na to najviac Uzbecké, napríklad na námestie Amira Timura, ktorý ako potomok mongolského Džingischána, aspoň to o sebe tvrdil sám, založil Timurovskú dynastiu a bol svojho času veľkým a krutým dobyvateľom. Uvidíme aj krásnu budovu Opera a divadla, Námestie nezávislosti, príjemné miesto pre oddych plné a v Taškente fontán, alebo Námestie Hast Imam, nádherné námestie, ktoré bolo dušou Taškentu celé storočia. No určite nevynecháme ani bazár! Viac než 2000 ročný bazár hrajúci farbami, vôňami, čerstvým ovocím a koreninami , a najmä čerstvým a fantastickým uzbeckým chlebom.

3.Deň: Taškent – Urgench – Khiva
Ráno poletíme airbusom z Urgenchu do Khivy. Khiva je UNESCO, Khiva je UNIKÁT. Právom označovaná za siedmy div sveta. Vďaka svojej autentickej atmosfére Vám vnáša pocit skanzenu, živého skanzenu, alebo skôr miesta, kde sa zastavil čas a Vy sa ocitáte uprostred doby jednej z veľkých orientálnych ríš. Dnešný deň patrí nádychu histórie, minulosti, nostalgie dávnych čias a my prebádame všetko čo prebádať v Khive máme. Citadelu Kunya Ark, Kalta minor, monumentálny a predsa nedokončený minaret, z ktorého chceli vidieť až do Buchary, uvidíme Mauzóleum, prenádherný komplex, v ktorom sa nachádza hrobka významného poéta 14st. O Mahmudovi Pahlavovi  a o jeho sile a odvahe koluje mnoho legiend. Jednu z nich sa určite dozviete. Modrá kupola mauzólea sa tu v Khive úplne vyníma. Je tu jediná, pretože typické sú pre Bucharu a Samarkand. V Uzbekistane vidíme mnoho mešít. Juma mosk je iná. Očarí Vás stĺporadím 212-tich drevených stĺpov v 17-tich radoch. Už teraz sme videli veľa a ešte stále máme čo pozerať a spoznávať. Uvidíme Ismoil Khoja komplex mešity a minaretu, pomenovaný podľa veľkovezíra, posledného chána Asfadiara, ktorý vládol začiatkom 20.st., uvidíme aj prekrásny palác Tash Khovi palác Khivskéh emira, ktorý bol obytným domom pre neho, svoj hárem a svoje 4 manželky. Unikátna architektúra a prenádherná výzdoba poteší naše oči a umožní nám nahliadnuť do súkromného života Khivského panovníka. Dnes večer bude večera nie len chutná ako vždy, ale aj veselá, s tradičným foklórom, hudbou a tancom.

4.Deň: Khiva – púšť Kyzylkum – Hodvábna cesta – Buchara
Dnes si to namierime krížom cez púšť Kyzylkum priamo po Hodvábnej ceste. Dlhou púštnou cestou sa prenesieme v mysliach do dôb karaván naložených drahým a vzácnym tovarom. Ako asi dlho trvalo karaváne tiav a obchodníkov prejsť 460 km trasu, ktorú my prejdeme  za jeden deň? Trasou medzi dvoma najvýznamnejšími obchodnými centrami Khivou a Bucharou? Na rozmýšľanie ale aj fotenie budeme mať celý deň, ale žiadny strach, po ceste sa dozvieme od nášho sprievodcu lokálneho Uzbeka, ktorý je po celý čas s nami a aj od nášho sprievodcu zo Slovenska oveľa viac.  Cestou si dáme zastávku na obed a popoludní pokračujeme púštnou krajinou Uzbekistanu so svojimi stáročia starými pevnosťami, svedkami dávnych čias, ktorí sledujú rozširovanie púšte Kyzylkum a miznutie Aralského jazera zároveň. Po večeri zaspíme v očakávaní zajtrajšej Buchary.

5.Deň: Buchara a ešte raz Buchara
Po raňajkách sa ocitáme v kľukatých uličkách starého mesta a pocítime skutočnú atmosféru stredovekého ducha. Buchara, gro hodvábnej cesty, križovatka všetkých ciest do Ázie, mesto tak nádherné a bohaté na pamiatky, mesto kde potrebujeme čas na čajovňu, sadnúť si a vnímať všetko navôkol. Buchara je klenot. Je to klenot dynastií tyranských aj staviteľských, svedok veľkých hier špiónov a diplomatov, dejisko akejsi studenej vojny svojich čias. Buchara má dušu. Je večne živá, nestarnúca, akoby večná. Buchara nie je len o pamiatkach, hoci tie jej dávajú punc. Uvidíme najvyšší minaret strednej Ázie Kalyan, pevnosť Archa, navštívime Ismail Samanids, mauzóleum Chashma Ayub, Bolo Khauz. Názvy na polámanie jazyka, ale pocity na božské zjednotenie duše a mysle. V priebehu dňa si dáme pauzu a namiesto spoločnej večere strávime spolu spoločný obed. A to v miestnej uzbeckej rodinnej reštaurácii, aby sme si zároveň mohli pozrieť ako sa pripravuje pravý uzbecký tradičný plov, jedlo, ktorému sa v Uzbekistane nevyhneme ani náhodou!

6.Deň: Buchara – Gijduvan – Nurata - Asraf
Cestou do Nuraty neobídeme mestečko Gijduvan. Aj tu navštívime rodinu hrnčiara s ručnou prácou a prekrásnou keramikou. Majster svojej práce nám predstaví svoje nádherné výrobky a my sa presúvame ďalej. Pokračujeme do Nuroty, kde navštívime pre moslimo veľmi posvätné miesto, prameň so svätenou vodou a posvätnými pstruhmi.  Dnes nás čaká veľmi príjemné popoludnie v dedinke Asraf. Prejdeme sa typickou uzbeckou dedinkou, uchváti nás každodenný život bežných uzbekov, oddýchneme si na pikniku pod stromami a naučíme sa od domácich ako sa pečie pravý tradičný a slávny uzbecký chlieb, či najtradičnejšie uzbecké jedlo pilaf. Túto noc prenocujeme v miestnom penzióne.

7.deň:  Samarkand
Na záver nášho putovania po Uzbekistane zdolávame trasu hodvábnej cesty, naša karavána sa približuje k cieľu, k oáze života, centru obchodu. Sme v Samarkande. Dnes je Samarkand druhým najväčším mestom v Uzbekistane. História predkov dávnych čias na Vás dýcha nielen zo stavieb z čias Timura Veľkého, jedného z najväčších dobyvateľov v dejinách ľudstva, ktorý si zo Samarkandu urobil hlavné mesto svojej ríše. Samarkand si podmanil nie len on. Napríklad aj Alexander Veľký. Pre moslimov je Samarkand niečo ako Mekka. Za život by mali vyonať svoju púť aspoň raz do Mekky, alebo 5 krát do Samarkandu. Popoludní uvidíme nádherné námestie Registan, ktoré patrí vraj medzi najkrajšie na svete,  mešitu Bibi Khanun..

8.deň: Samarkand - Taškent
Ešte stále nás Samarkand fascinuje. Nie nadarmo je zapísaný na zozname UNESCO. A bude nás fascinovať aj dlho po zájazde a pravdepodobne už navždy. Ale ešte dnes môžeme kráčať ulicami Samarkandu naživo. Čaká nás nekropola Shah Zinda, observatórium Ulugbeg, ale aj úžasná dielňa na výrobu hodvábneho papiera Konigil. Samarkand zostáva v našom srdci a my ho nechávame pulzovať svojim rytmom naďalej a vyrážame späť do Taškentu, rýchlovlakom. Navečeriame sa, v Taškente dokúpime posledné suveníry, rozlúčime sa s našim Uzbekom, ktorý nám už aj prirástol k srdcu a pomaly sa chystáme na cestu domov. Čaká nás nočný let.Užijeme si a vychutnáme pravý orientálny pre nás priam fascinujúci bazár, Neskutočné stavby nasiaknuté dejinami. Nie len toto.  Samarkand musíte jednoducho zažiť. Precítiť, vnímať, nadýchnuť sa ho. Má úžasnú a nepopísateľnú atmosféru, ktorú pochopíte až vtedy ak sa stanete jeho súčasťou. Po prehliadke sa rozlúčime s našim lokánym sprievodcom a pomaly sa pripravíme na odlet.

9.deň: Návrat na SK
Po prílete nás čaká náš autobus, transfer do Bratislavy, rozlúčka s našim slovenským sprievodcom a a sme doma.
Na zájazde po Uzbekistane cestujeme " Slow travel " 

FIRST MOMENT Zľavy v predpredaji  sú platné maximálne do konca roka 2022, alebo do vypredania určitého počtu miest v každom termíne. First moment zľavy sú najvyššie zľavy v roku. Ceny zájazdov v predpredaji sú nižšie z toho dôvodu, že ak pre Vás po objednaní zájazdu rezervujeme letenky niekoľko mesiacov pred termínom sú ich ceny sú nižšie. S približujúcim sa termínom, ako  napr. mesiac pred termínom,  sú už ceny leteniek  vyššie, teda aj ceny zájadov sa zvyšujú. Odporúčame preto objednať si vybraný zájazd čím skôr, pričom postačuje minimána záloha 30% s doplatkom až 46 dní pred odchodom.
Prečo cestovať do Uzbekistanu 

Cena je konečná bez ďalších skrytých poplatkov Všetky poplatky v cene, vstupy, transfer už z BA, dodatočne neplatíte žiadne dodatočné poplatky. Prečítajte si na konci stránky Parametre zájazdu a  " Cena zahŕňa "

Žiadne príplatky k cene zájazdu navyše
V cene zájazdu je polpenzia
Spolu so Zmluvou o zájazde máte uzatvorené aj Cestovné poistenie Union vrátane storna zájazdu!
Storno podmienky:  Pre storno zájazdu zo zdravotných dôvodov ste poistení v rámci poistenia Union, ktoré uzatvárame všetkým cestujúcim v cene zájazdu
Spôsob platby: záloha 30% ceny zájazdu po zaslaní Zmluvy o zájazde, doplatok splatný do 46 dní pred odchodom. 100% úhrada pokiaľ je zájazd objednaný v lehote kratšej ako 46 dní pred zájazdom.
Protipandemické opatrenia: žiadne, vstup voľný, žiadne očkovanie, žiadne testy 

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,32 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,53 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »